Een ijsbad. Werkt dat echt?

Een ijsbad…iets wat helemaal van deze tijd is. Het werkt verfrissend, geeft je een goed gevoel (jaja, geloof het of niet) en het zorgt voor een betere bloedsomloop.

Windsurfer Kiran Badloe (Olympisch kampioen, driemaal wereldkampioen, tweemaal Europees kampioen) geniet in het ijsbad
Windsurfer Kiran Badloe (Olympisch kampioen) geniet in het ijsbad.

Koud baden is een algemeen gebruik in veel delen van de wereld. Sinds de introductie van beschaafd baden hebben mensen geëxperimenteerd met variaties in de watertemperatuur om het lichaam aan extreme omstandigheden bloot te stellen. In de oudheid was het Romeinse baden gebaseerd op de gewoonte om door een reeks verwarmde kamers te gaan die aan het einde culmineerden in een koude duik.

Gunstige effecten

In de moderne tijd is het traditionele ritueel van het frigidarium (= een koude/koele ruimte) in de meeste sauna’s en spa’s over de hele wereld bewaard gebleven. Er wordt beweerd dat koud baden meerdere gunstige effecten op de gezondheid heeft, zoals verbetering van het immuunsysteem, cardiovasculaire circulatie en vitaliteit, maar een echt verband blijft onduidelijk.

Korte termijn effecten

Eerdere onderzoeken naar de kortetermijneffecten van blootstelling aan koude hebben verhoogde cortisol- en norepinefrine concentraties aangetoond met modulatie van de fysiologische respons, maar vertoonden minimale of geen immuunmodulatie.

Klinisch effect

Het cumulatieve klinische effect en de relevantie voor de gezondheid na aanpassing echter van blootstelling aan koude (responsconditionering) bij gezonde mensen blijft speculatief omdat gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken ontbreken.

Het primaire doel van deze studie was om te bepalen of waargenomen ziekte kon worden gemoduleerd na herhaalde pragmatische blootstelling aan koude door het nemen van een koude douche gedurende ten minste 30 opeenvolgende dagen. Secundaire doelstellingen waren om te bepalen of er enig effect was op de kwaliteit van leven, de arbeidsproductiviteit en angst, evenals op bijwerkingen. Door te variëren in de duur van de koude douche is een dosis-responsrelatie onderzocht.

Voordelen voor (top)sporters

Voor (top)sporters zit er nog een ander voordeel aan. Tijdens grote inspanning op het water met hoge temperatuur gaat de core temperatuur ook omhoog. Als je van het water afkomt is het lichaam eerst bezig de core temperatuur te laten zakken en gaat dan pas over op herstel. Door in een ijsbad te gaan neemt de core temperatuur al af en heeft je lichaam meer energie over voor herstel. Erg handig dus als component van een sport fysiotherapie programma.

En na jaren hard werken en een paar ijsbaden stonden we samen op de Olympische Spelen 2021 in Tokyo, waar Kiran een gouden medaille wist te bemachtigen!

Kiran Badloe en Mark Haak. Olympische Spelen 2021 Tokyo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *